Naučná stezka Špraněk

Posted by on 14.12.2014

Dnešního nedělního dne jsme se s páníčky vydali na Olomoucko do obce Javoříčko na zdejší Naučnou stezku Špraněk. Hned na začátku stezky jsme procházeli pietním areálem Památníku obětí II. světové války a ač já tomuto nerozumím, chovala jsem se zde slušně a rozumně a ťapala jsem jenom po zdejších chodníčcích a nikoliv i mimo ně. Panička mi totiž vysvětlila, že se zde kdysi odehrálo něco moc ošklivého, takže je třeba zde být v klidu a zachovávat důstojnost tomuto místu.
Poté jsme se již vydali do přírody. Nejdřív jsme procházeli kolem Javoříčských jeskyní, i když zde jsme spíše procházeli stavbou, jelikož zde prováděli nějakou modernizaci či co, takže toho přírodna jsme moc neviděli. Ale toto jsme si vynahradili dál, například hned u moc pěkné chaty Jeskyňka, kde jsem své „přírodní“ pudy zčásti ukojila v mističkách s jídlem u vchodových dveří, které však nebyly určeny pro mne, ale dle paničky pro jiná zvířátka, hlavně lesní, takže jsem si vysloužila za tento svůj „kousek“ od paničky „tytyty“. 🙂
Nejzajímavější na trase však byl Zkamenělý zámek s parádní bránou vyzývající k pózování, za níž jsem zlehka prozkoumala i místní jeskyni a zhaslé ohniště. Po cestě dál jsem si pak „zahrála“ také na bubáka ve tmě (vysvětlení ve fotogalerii). Poté jsme doputovali zpět do pietního areálu, který jsme si ještě zlehka prošli a kousek od naší „boudičky na kolečkách“ jsme se mohli pokochat krásným místním vánočním stromečkem.

2014-12-14-7719

U Zkamenělého zámku 🙂

Dalších pár fotek z toho výletu naleznete ZDE.

Comments are closed.