Rozhledna na Kožichu + Naučná stezka Čertovo břemeno

Posted by on 5.3.2017

O dnešní neděli jsme s páníčky vyrazili na výlet na Plzeňsko k obci Libákovice k prozkoumání místní rozhledny na Kožichu a i zdejší Naučné stezky Čertovo břemeno.

Naše výletování jsme započali na okraji Libákovic, odkud jsme se za prvním dnešním cílem vydali právě na rozhlednu na vrchu Kožich. Po cestě tam jsme však zjistili, že jdeme opět v našem „oblíbeném“ protisměru naučné stezky, ale což, rozhledny se mají zkoumat za dobrého počasí, které zrovna v tu dobu bylo, takže jsme se na ní vrhli hned takhle na začátku (co kdyby se počasí rozmyslelo a my bychom pak z rozhledny neměli řádný požitek).
Rozhledna byla moc pěkná, na můj výstup však nebyla stavěná (byla z takových těch železných roštů, s nimiž se moje pacinky nekamarádí), takže vzhůru si vystoupali jen páníčci a já si v klídku na ně počkala dole. Výhledy prý byly dle páníčků povedené, tak jsem měla radost, že se jim tam nahoře líbilo, a samozřejmě byli celou dobu pod mým důkladným dozorem zespoda, jestli tam nedělají nějaké nepřístojnosti. 🙂

Od rozhledny jsme se pak po stezce vydali zkouknout místní rybníčky Na Hluboké, které byly pro mne celkem podezřelé, jestli na nás někde zpod hladiny nekouká nějaká kachna či jiný opeřenec (na hladině nic nebylo), ale nic jsem zde „kachnově závadné“ neshledala, tak jsme pokračovali dále a to kolem samotného skalního útvaru Čertovo břemeno a kapličky Panny Marie až do obce Letiny. Zde jsme si v místní pivovarnické hospůdce udělali gastrozastávku (bylo super, že bez jakýchkoliv potíží mohla dovnitř i moje trikolorní maličkost) a jelikož se jednalo skutečně o místní malý pivovar, ochutnali jsme zde i jejich místní pivní mok. Na základě své degustace musím uznat, že byl moc dobrý a chutný, až mne páníčci museli krotit v tom, abych jej po nich přestala „somrovat“, že mi bohatě stačí již poskytnuté degustatční množství. O tom „množství“ si ale každopádně myslím své. 🙂

No a takto příjemně posilněni jsme se civilizačním průchodem přes obec Letiny a Kbelnice a následně kolem lomu u Kbelnice a kaple sv. Huberta vrátili zpátky na náš start na okraji Libákovic, čímž jsme „uzavřeli“ dnešní ťapkací „kolečko“.

Collage_Fotor

U kapličky a na gastrozastávce 🙂

Fotogalerie z tohoto plzeňského výletu  je TADY

Comments are closed.