Naučná stezka Kladruby a okolí

Posted by on 10.9.2017

Tuto neděli jsme se s páníčky vydali tentokrát na Tachovsko do obce Kladruby na zdejší Naučnou stezku Kladruby a do jejího okolí.

Naším startem se stal místní klášter Kladruby, do jehož venkovních útrob jsme jen lehce nahlédli, ale jelikož zde pro nás nebylo nic až tak zajímavého, vydali jsme se vstříc naučné stezce. Hned na začátku nás v říčce Úhlavce překvapila taková velká vodní myš (páníčkové říkali, že vydra), která neunikla mému čuchometru a následně i kukadlům, přičemž na nás tak provokativně koukala, že jsem nevěděla, co si o tom myslet, což nemám ráda a chtěla jsem si s ní jít osobně vysvětlit, prostě proč čumí. Páníčci ale mému řešení situace nebyli nakloněni, ale ta potvora alespoň po chvilce zalezla do své úkrytové roury a přestala tak zírat, takže jsme mohli hezky pokračovat konečně dál. 🙂

Stezka nás provedla vyhlídkovým místem Kalvárie, přes rozcestí Pekelský mlýn (z něhož tu nebyl už ani kamínek, jen to rozcestí) a podél říčky Úhlavky a čističky odpadních vod (která mne celkem zajímala), jsme doťapkali do samotné obce Kladruby, jíž jsme si podnikli civilizační socializaci zpestřenou gastrozastávkou s kafíčkem a něčím na zub v občerstvovně u kostela sv. Jakuba.
Odtud jsme posléze sešli dolů kolem fotbalového hřiště k rozcestí Úhlavka, kde se mi moc líbil zdejší splávek s ne tak vysokou hladinou vody v řece, takže jsem se mohla hezky osvěžit, načež nás stezka dovedla zezadu opět k samotnému klášteru.

Jelikož se nám ale nechtělo již naše ťapkání ukončovat, vydali jsme se ještě dál a to po modré barvičce nejprve silničně a pak i lesně k rozcestí Obora – hájovna a odtud pak po různu po neznačených lesních cestách jsme se dostali až za zdejší sluníčkovou elektrárnu a 2 benzinky, u nichž jsme si z mostku mohli hezky prohlédnout kus rušné dálnice D5 s nespočtem frčících čtyřkolových boudiček, boud a i megaboud a po přilehlé silničce za mostkem jsme se podél dálnice dostali na zelenou barvičku a kolem Petrova mlýnu a říčky Úhlavky jsme se dostali zpět na nám již známé rozcestí Úhlavka, z něj jsme si střihli již pro nás opět známý kousek cesty po naučné stezce a napodruhé jsme se dnešního dne ocitli za samotným klášterem Kladruby. A jelikož se říká 2x a dost, napotřetí jsme už fakt žádnou další cestu s návratem do tohoto bodu nehledali. To, co jsme si absolvovali, bohatě stačilo. 🙂

20170910_155931

Trikolora u splavu 🙂

 

Fotogalerie z tohoto tachovského výletu je TADY

Comments are closed.