Výlet ku soutoku Vltavy a Labe

Posted by on 30.11.2013

Dneska jsme si s páníčky udělali výlet k Mělníku na soutok Vltavy a Labe. Ač počasí vypadalo všelijak (zvláště když jsme o Mělníka dorazili, tak začínalo pršet, ale naštěstí se to vybralo a déšť zase začal, až když jsme odjížděli domů – no jo, to je ten nevyzpytatelný podzim).

Procházeli jsme tu nejdřív kolem plavební komory, která je před místním přístavem. Zde mne nejvíce zajímali kolempoletující i sedící holubi, tudíž panička mne musela krotit, abych za nimi nešla. Bylo to nějak silnější než já, ti opeřenci mne dost silně iritovali, tak jsem je chtěla prohnat, ať si nedovolujou (dokonce i na nás žbrblali). Většina jich však byla na okrajích plavební komory (asi takticky), takže kdybych se za nimi rozběhla, hrozilo by, že bych to neubrzdila  a zahučela z výšky do vody. Takže panička předvídala správně, že bych asi nejdřív činila a až pak myslela, tak si mne hlídala.

Pak jsme putovali na trase mezi místními poli, lesíky a nějakým jablečným sadem – ve všech těchto lokalitách byly stále patrné stopy po nedávných silných záplavách, takže pohled to nebyl zrovna pěkný, ale všichni jsme si uvědomili, jaká je voda silný živel. Tam, kde jsme procházeli, byla tehdy voda ve výšce cca 5m – to je jako kdyby páníčci byli asi 3x vyšší. Hrozná představa.

Samozřejmě jsme následně dorazili i na soutok Vltavy a Labe. Mne se u vody moc líbilo, téměř pořád jsem byla u ní či lehce v ní . Na řece (bylo to už snad jen Labe) mne pak začaly zajímat místní kachny, které jsem chtěla také prohnat (zase nějací opeřenci), ale takticky se od břehu přesunuly doprostřed řeky, kde jsem na ně nemohla, tak jsem je ze břehu pořád pozorovala a hlídala. 🙂

A jako završení výletu jsme dokonce zahlédli i relativně vzácnou vydru říční. Já jí považovala za větší vodní myš, tudíž, jelikož jsem toho dne byla v proháněcí ráži, chtěla jsem ji prohnat též. Ale než jsem k ní stačila nějak přes všelijaký porost doběhnout, jelikož je plachá, zdrhla mi a čučela na mě z bezpečné dálky a z místa, kam jsem k ní nemohla. Potvora jedna. 🙂

2013-11-30-374

Na břehu Labe 🙂

Další fotečky z našeho výletu jsou umístěny zde ve fotogalerii.

Comments are closed.